Διατροφική αξία

 

Η Ελιά θεωρείται η απόλυτη ελληνική υπερτροφή, η βάση της μεσογειακής διατροφής και η πληρέστερη τροφή στον κόσμο. Ο καρπός της είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό φυτικές ίνες και μέταλλα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση των κυττάρων.
Η ακατέργαστη ελιά είναι πολύ πλούσια σε
κάλιο
ασβέστιο
φώσφορο
μαγνήσιο
μαγγάνιο
σίδηρο
νάτριο &
ίχνη χαλκού

Ελιές

ελιεσ

Ο λαμπερός ήλιος και η εύφορη ελληνική γη δημιούργησε την εντυπωσιακή και νόστιμη ελιά Χαλκιδικής. Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής φημίζεται για το μέγεθος της, τη φρουτώδη γεύση ,το μικρό κουκούτσι και τις ατελείωτες γεμίσεις της.


Η περίοδος της συγκομιδής της ξεκινά, κάθε χρόνο, στα μέσα του Σεπτεμβρίου και φθάνει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Αποτελεί σπουδαία καλλιέργεια στο Μεσογειακό οικοσύστημα και μια σπουδαία πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, για τον άνθρωπο. Αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα για κάθε τραπέζι προσφέροντας υγεία και μακροζωία. Γι’ αυτό και η κατανάλωση της έχει εξαπλωθεί σ’ όλο τον κόσμο.


Η ελιά αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό προϊόν. Είναι πολύ υγιεινή δεδομένου ότι είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες ,πλούσια σε βιταμίνες Α,Β1,Β2,C,σίδηρο, νάτριο, ίχνη χαλκού, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL, ενώ ευνοούν τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL.